Asbestinventaris Vlaanderen

Advies renoveren

Bron: OVAM

Is jouw woning ouder dan 2001 en wil je deze renoveren?

Je moet er altijd rekening mee houden dat de kans groot is dat je asbesthoudende materialen zal tegenkomen.

Volgens een studie van OVAM bevatten ruim 2,8 miljoen woningen en ongeveer 350.000 niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen in totaal ruim 2 miljoen ton aan asbesthoudende toepassingen. De kans om asbest tegen te komen in een woning, gebouwd voor 2001, schat OVAM op 70 tot 90%.

Een gouden regel: informeer je goed over welke asbest je zelf mag verwijderen en hoe je het veilig kan aanpakken.

Je mag als particulier alleen hechtgebonden asbesttoepassingen verwijderen (o.a. dakgolfplaten, leien in asbestcement, …) want hechtgebonden asbesthoudende toepassingen in goede staat zijn het minst schadelijk voor de gezondheid.

Je mag nooit slijpen of kappen in asbesthoudende materialen, breken mag ook al niet en werktuigen (boor- schroefmachines) laat je best aan de kant want dan bestaat de kans dat er asbestvezels in de omgevingslucht komen met grote risico’s.

Voorbeeld: wil je golfplaten verwijderen: je moet dit plaat per plaat doen en ze mogen niet breken. Platen van het dak naar beneden gooien is ABSOLUUT VERBODEN.

In oudere gebouwen komen nog heel wat niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen voor. Deze toepassingen brengen veel meer risico’s mee en mogen alleen door erkende asbestverwijderaars verwijderd worden.

Toepassingen met los of niet-hechtgebonden asbest bevatten weinig bindmiddel of een zwak bindmiddel zoals gips. De concentraties van de asbestvezels zijn vaak erg hoog dus deze materialen zijn heel gevaarlijk.

Voorbeeld: plaasterisolatie rond leidingen van de centrale verwarming. Dit mag je zelf niet verwijderen!

Vele klanten stellen ons dezelfde vraag:

Kan dit nu allemaal zoveel kwaad voor mijn gezondheid?

Het gaat niet enkel om jouw gezondheid maar over de gezondheid van jouw naasten, jouw gezin, familie, vrienden en jouw buren.

Asbestvezels zijn niet met het blote oog te zien en kunnen vrijkomen bij de beschadiging van asbesthoudend materiaal, bijvoorbeeld in de vorm van stof. Bij het inademen dringen asbestvezels zeer diep in de longen, wat ernstige ziektes kan veroorzaken.

Ovam

Publicatie OVAM: Asbestziektes

Bron: OVAM over Asbestziektes

Het inademen van asbestvezels kan verschillende ziektes veroorzaken, vooral in de longen en de luchtwegen.

Mesothelioom

Een mesothelioom is een kwaadaardige  tumor aan het borst- of buikvlies. De ziekte wordt bijna altijd door asbest veroorzaakt, er is geen verband met roken. Het duurt gemiddeld zo’n veertig jaar voor de blootstelling aan asbestvezels een mesothelioom uitlokt. Er bestaat voorlopig nog geen genezende behandeling. Wie getroffen is door de ziekte, overlijdt meestal binnen de twee jaar na de diagnose.

Asbestose

Asbestose is een aandoening waarbij er littekenweefsel ontstaat in de longen. Een patiënt met asbestose ervaaemhalingsmoeilijkheden en is gevoeliger voor infecties. De ziekte treft vooral mensen die voor hun beroep in contact komen of kwamen met asbest, doorgaans zo’n tien à twintig jaar na de blootstelling. Er worden in België nog maar weinig nieuwe diagnoses van asbestose gesteld.

Pleurale plaques

Pleurale plaques zijn verdikkingen van het borstvlies die kunnen verkalken. De aandoening ontstaat zo’n vijftien à twintig jaar na de blootstelling aan asbestvezels, enkel bij mensen die voor hun beroep met asbest in aanraking kwamen. Wie pleurale plaques heeft, merkt daar bijna nooit iets van.

Longkanker

Longkanker wordt vooral veroorzaakt door roken. Maar (passieve) rokers die ook asbestvezels hebben ingeademd, lopen nog een groter risico om de aandoening te krijgen. Het duurt doorgaans tien à twintig jaar – of langer – voor sigarettenrook en asbest longkanker veroorzaken.

Strottenhoofd- en eierstokkanker

Zowel strottenhoofdkanker als eierstokkanker kan veroorzaakt worden door asbest.

Wil je meer info over deze ziektes?  Neem dan contact op met uw huisarts of de medische milieudeskundige in uw regio.

×